Rechten

Waarom een hoofdstuk over auteursrechten in een module over beeldbewerking?

Eigenlijk zouden we het dan toch over ‘beeldrecht’ moeten hebben. Beeldrecht (en portretrecht) zijn afgeleiden van het auteursrecht.

Portretrecht is het recht om je te verzetten tegen publicatie. Dit is alleen van toepassing als je herkenbaar in beeld bent.
Wanneer je een foto maakt van een persoon, dan heeft de persoon portretrecht; de maker van de foto heeft auteursrecht (hij is eigenaar van de foto).

Foto’s en afbeeldingen waar rechten op zitten

Je kent ze vast wel, van die foto’s waar een watermerk IN staat. Gebruik die foto’s gewoon NIET (NOOIT). Pas wanneer je netjes betaalt voor de foto’s gaan de watermerken er uit.

Gevonden op het internet is namelijk niet altijd gratis. Bij een fotograaf moet de schoorsteen ook roken, dus is het niet gek om voor een ‘echt’ mooie foto te betalen.

Ook als er geen watermerk op een foto staat, mag je deze niet zomaar gebruiken. De maker van de foto (of afbeelding) moet expliciet aangeven dat de foto gebruikt mag worden.

Veel leraren denken bij het invoegen van plaatjes in een presentatie: ach, niemand die het ziet, het is alleen voor mijn lessen. Zo werkt het niet met auteursrecht. Stel je voor dat iemand een product dat jij hebt gemaakt voor veel geld op de markt brengt, wat dan?

Wil je meer lezen over rechten? Kijk dan vooral op het weblog van Charlottes Law.

Leer ook je leerlingen dat ze verstandig omgaan met afbeeldingen die ze hebben gevonden op internet, én met het maken en versturen van foto’s van hun klasgenoten (en anderen)