Creative Commons

Creative Commons biedt een maker van een product de vrijheid om op een flexibele manier met zijn auteursrechten om te gaan. Met een Creative Commons-licentie behoud je al je rechten, maar geef je  anderen toestemming om je werk te verspreiden, te delen of – bij sommige licenties – om het te bewerken.

Het aanbieden van je werk onder een Creative Commons-licentie betekent niet dat je je auteursrechten opgeeft. Zonder een Creative Commons-licentie zou iedereen expliciet toestemming aan je moeten vragen voor elk gebruik van je werk. Mét een Creative Commons-licentie maak je in een keer duidelijk onder welke voorwaarden mensen jouw werk mogen gebruiken zonder dat er telkens toestemming nodig is.

Je kunt kiezen uit zes (gratis standaard)licenties die zijn opgebouwd uit ‘bouwstenen’. Je bepaalt zo zelf of en hoe jouw werk verder verspreid mag worden. Je bepaalt zelf onder onder welke voorwaarden dit mag.

De 4 bouwstenen:

Dit zijn de vier bouwstenen van de licenties:

AttributionNaamsvermelding.

Je staat anderen toe om het werk waar jij auteursrecht op hebt te kopiëren, distribueren, vertonen, en op te voeren, en om afgeleid materiaal te maken dat op jouw werk is gebaseerd, maar uitsluitend als jij wordt vermeld als maker.

NoncommercialNiet-commercieel.

Anderen mogen je werk kopiëren, vertonen, distribueren en opvoeren, alsmede materiaal wat op jouw werk is gebaseerd, mits niet voor commerciële doeleinden.

No Derivative WorksGeen Afgeleide Werken.

Anderen mogen je werk kopiëren, distribueren, vertonen en opvoeren mits het werk in de originele staat blijft. Het is niet toegestaan dat anderen jouw werk gebruiken als basis voor nieuw materiaal.

Share AlikeGelijkDelen.

Je staat anderen toe om van jouw werk afgeleid materiaal te maken onder de voorwaarde dat zij het onder dezelfde licentie vrijgeven als het originele werk.

De Naamsvermelding-voorwaarde is een verplicht onderdeel van elke licentie en GelijkDelen en GeenAfgeleideWerken zijn te combineren in een zelfde licentie. Hierdoor zijn er uiteindelijk zes verschillende combinaties mogelijk.

Op basis van deze vier bouwstenen zijn er in totaal zes verschillende Creative Commons licenties.

Op basis van deze vier bouwstenen zijn er in totaal zes verschillende Creative Commons licenties. Hieronder vind je de zes licenties gerangschikt van minst restrictief naar meest restrictief. Door op de symbolen of namen te klikken kom je bij de samenvatting van de betreffende licentie.

cc-byNaamsvermelding
cc-by-saNaamsvermelding-GelijkDelen
cc-by-nc-saNaamsvermelding-NietCommercieel
cc-by-nc-saNaamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen
cc-by-ndNaamsvermelding-GeenAfgeleideWerken
cc-by-nc-ndNaamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken

Waarschijnlijk komen de logo’s en de beschrijvingen je niet heel bekend voor, maar op internet en met name bij bouwers van websites of bloggers zie je de licentie vaak voorbij komen. Ook als je op afbeeldingen zoekt in Google kun je sorteren op het soort licentie. Dat is dan heel handig voor jou als je wel goede afbeeldingen zonder rechten zoekt.

(Let op: het geeft niet de garantie dat er ook echt door de maker rechten zijn afgegeven op de afbeeldingen. Vaak vergeten mensen dat toe te voegen aan een foto die ze publiceren.)

Hoe zoek je op Google afbeeldingen naar gelabelde foto’s?

Stel een zoekvraag in Google, ga vervolgens naar Afbeeldingen, Tools, Gebruiksrechten. Op de afbeelding hieronder zie je een screenshot: