Leerkrachten van BS Landman aan de slag met mediavaardigheden.

Hoe ga jij als leraar werken aan het ontwikkelen van je mediavaardigheden?

Meestal krijg ik als antwoord: daar hebben wij echt geen tijd voor. We willen het wel, maar we moeten al zo veel.

De BS. Landman is een school met 23 leerkrachten en is vorig jaar gestart met het werken aan mediavaardigheden. Ze hebben het geprobeerd met workshops en dit had toch niet het gewenste resultaat. Een groot nadeel van workshops is dat het nooit echt aansluit bij de beginsituatie van de leerkrachten. Dus juist de mensen die zich onzeker voelden, schreven zich niet in bij de workshops. Heel jammer.

Na een ronde van persoonlijke gesprekken, wilde ze het dit jaar anders doen.

Ze wilde nu gaan investeren in de persoonlijke ontwikkeling van leerkrachten. Hoe dan?

We hebben het als volgt ingericht:

 

De eerste stap is gezet. Het gehele team heeft zijn Mediaprofiel ingevuld op een studiedag. Iedereen heeft nu zijn eigen persoonlijk profiel, waar sta ik nu? 

Hieronder het resultaat van het hele team. Mooie startsituatie, met een goede basis bij consument en verzamelaar. Twee leerkrachten die op alle profielen professioneel scoren.  Een aantal leerkrachten die op alle profielen basis scoren. Hoe kun je dan maatwerk leveren met een workshop? Nee dat lukt niet. We werken op maat.

Volgende stap: wat heb ik nodig?

De deelnemers starten in december-januari op onze online leeromgeving LeerlijnICT . Hierin staan momenteel 11 modules klaar die gerelateerd zijn aan de SLO doelen: mediawijsheid, computational thinking, informatievaardigheden en ICT basisvaardigheden. In de komend half jaar groeit dit naar 20 modules.

Iedereen op zijn eigen tempo en in zijn eigen tijd. Iedereen zijn eigen onderwerp. Karin Winters en ik begeleiden de leerkrachten online. We gaan ze aanmoedigen en geven ze tips. We laten iedereen zijn eigen leerstappen zetten.

Ik ben benieuwd naar het vervolg en de resultaten van komend half jaar. Wordt vervolgd.

Ook interesse in LeerlijnICT? Download deze brochure leerlijn ICT

 

Vragen? Bel ons of mail ons.
Marielle van Rijn
tel: 0611886951
info@mediaprofiel.nl