Gespreid leren (Spaced Practice)

Wat is gespreid leren?

Het proces van spacing (gespreid leren) houdt in dat je op regelmatige basis de “oudere” lesstof herhaalt. Vooral als je met een nieuw onderwerp begint is het raadzaam om eerst de basis weer terug te halen voordat je met de nieuwe stof begint. 

De vergeetcurve van Herman Ebbinghaus geeft aan hoe snel wij de informatie vergeten. Door het telkens opfrissen van je kennis over het onderwerp zorg je ervoor dat de kennis niet wegebt. 

Waarom?

  • Korte sessies dwingen je om eerder geleerde stof terug te halen uit je lange termijn geheugen. Dit wordt ook wel ‘het geheugenspoor’ genoemd.
  • Contexten en situaties waain je leert en vooral waarin je het geleerde toepast zijn altijd verschillend. Daarmee bevorder je het onthouden en toepassen van kennis en vaardigheden. dat komt omdat je de leerstof steeds in een andere context opslaat.

Hoe help je de leerling?

  1. Plannen
  2. Geef de hele week door korte opdrachten over het onderwerp
  3. Varieer in de vorm daarvan
  4. Geef vaker meer kleine toetsen dan eenmaal een lange toets.

In de volgende paragrafen geven we je een aantal suggesties hoe je dit met behulp van technologie kunt ondersteunen.

Wanneer werkt het?

Voor alle leeftijden, voor zowel het leren van woordenschat, begrippen en vaardigheden (zoals wiskunde, muziek). Het is makkelijk te integreren, ook al bundelen handboeken oefeningen vaak per onderwerp.